Jabłka – prawdziwa bomba witaminowa
Wiele osób zastanawia się, jak skutecznie ułożyć swój jadłospis, aby organizm miał dostęp do wszystkich niezbędnych mikroelementów, oraz aby nie narażać się na niepotrzebne przybieranie kilogramów. To zadanie faktycznie nie jest proste, jednak lekarze zalecają kilka uniwersalnych produktów, które spożywać można każdego dnia bez szkody dla naszego zdrowia. Jednym z nich są jabłka – owoce te posiadają liczne witaminy, mikroelementy oraz sole mineralne, stanowią również nieocenione źródło błonnika, który pozwala na skuteczne usuwanie resztek pokarmu z przewodu pokarmowego. Jabłka warto jeść na surowo – to również dobra metoda na uzupełnienie węglowodanów oraz dostarczenie do organizmu dodatkowej porcji energii. Jabłka warto spożywać świeże – oczywiście istnieje wiele form ich podawania, jednak to właśnie nieprzetworzone jabłka pozwolą na przyswojenie największej ilości składników odżywczych. Wiele osób obiera jabłka ze skórki – niepotrzebnie! To właśnie w niej znajdziemy najwięcej witaminy C.