Gdzie te żywe witaminy?
To niesamowite, a raczej smutny, gdy weźmie się pod uwagę ilości martwych witamin w porównaniu do żywych składników odżywczych żywności, jakie ludzie spożywają dzisiaj. Niewielu z nas wie, że witaminy nie są sobie równe. Niestety, większość tego, co obejmuje współczesny styl życia to jedzenie mrożone lub w puszkach – co prowadzi nas do spożywania bardziej martwych aniżeli dobrych witamin. Aby lepiej można było zrozumieć to wyjaśnienie warto dodać, że najwięcej witamin znajdziemy w jedzenie o surowej postaci. To wyjaśnia, dlaczego dietetycy domagają się jedzenia kilku porcji warzyw i owoców dziennie. Dokładniej rzecz biorąc, doradzają ludziom unikania wyciskania owoców, bo gdy tak się robi, niektóre składniki odżywcze zostają utracone. Kilka rzeczy, które są odpowiedzialne za większą ilość martwych witamin w naszej diecie w porównaniu do żywych składników pokarmowych dostępnych w społeczeństwie jest to, co mamy dostępne w sklepach. Zwykle produkty są w 100 procentach naturalne tylko przed rozpoczęciem procesów produkcyjnych.