Braki witaminy B12
Witamina B12 jest kolejną, bardzo ważną witaminą z grupy witamin B. Nazywa jest inaczej ryboflawiną i pełni bardzo ważne w organizmie funkcje, w szczególności z punktu widzenia osób, którym zależy na zdrowym odżywianiu. Jej niedobory objawiają się problemami ze skórą i błonami śluzowymi: pojawia się pękanie i podrażnianie śluzówek, nadmierna suchość i łuszczenie się skóry, cienie pod oczami, zajazdy. Sam organizm także mocno odczuwa braki w tym zakresie, gdyż witamina B12 pełni bardzo ważne funkcje w metabolizmie wszystkich znanych nam substancji odżywczych, pozwala wytwarzać energię, wpływa na działanie układu nerwowego. Konsekwencje niedoborów mogą więc być poważne. Witaminę B12 doskonale można suplementować, jednak dla lepszej przyswajalności dobrze jest uzupełnić dietę o produkty w nią bogate. To przede wszystkim drożdże, ziarna zbóż i produkty pełnoziarniste, mleko, tłuste ryby, takie jak makrela, jajka. Rola ryboflawiny w procesach metabolicznych jest na tyle istotna, że do uzupełniania witaminy B12 powinniśmy przekładać szczególną wagę.